Quizzes Galore - Classic geography quiz questions

Geography you should know!?

In our Classic Geography Quiz we list the questions and answers that all quizzers should know! These questions come up time and again in quizzes and are the ones to learn and remember. We'll keep adding questions to this page.



Geography Questions and Answers

  1. Name the world's largest island?
    (Ans: Greenland - the next in order are New Guinea, Borneo, Madagascar, Baffin, Sumatra, Honshu and Great Britain)
  2. How many stripes are there on the American flag?
    (Ans: 13 stripes - representing the 13 British colonies that declared independence from the UK in 1776)
  3. Name the highest waterfall in the world?
    (Ans: Angel Falls in Venezuela)
  4. What does the word sahara mean?
    (Ans: Desert - yes, so Sahara Desert actually translates to Desert Desert)
  5. What aboriginal name was given to large sandstone rock formation in Northern Territory, Australia, previously known as Ayers Rock?
    (Ans: Uluru)
  6. Name the only two landlocked countries in South America?
    (Ans: Paraguay and Bolivia)
  7. Which motorway in the UK is the longest?
    (Ans: M6 - starts at M1 near Rugby and terminates at the A74(M) at Gretna)
  8. How many European capital cities does the Danube flow through?
    (Ans: Vienna (Austria), Bratislava (Slovakia), Budapest (Hungary) and Belgrade (Serbia))
  9. Which country is the largest in Africa
    (Ans: Algeria - the next in order are the Democratic Republic of the Congo and then Sudan)
  10. Which country is the largest landlocked country in the world?
    (Ans: Kazakhstan - Mongolia was formerly the largest before the break-up of the Soviet Union in 1991)
  11. Which river flows through the Grand Canyon?
    (Ans: Colorado River)
  12. Name the second highest mountain in the world?
    (Ans: K2 or Godwin Austen)
  13. What number parallel north forms the border between North and South Korea?
    (Ans: 38th parallel)
  14. What animal is the Canary Islands named after?
    (Ans: Dogs - comes from the latin word for dog, 'canaria')
  15. Name the most populated country in africa?
    (Ans: Nigeria - followed by Ethiopia, then Egypt)
  16. Name the largest lake in the world? And name the largest lake in the UK?
    (Ans: Caspian Sea. Loch Neagh is the largest in the UK. (note: Loch Lomond is the largest in Scotland))
  17. Name the capital city of Canada?
    (Ans: Ottawa)
  18. Name the biggest desert in the world?
    (Ans: Antarctica - the Sahara is the largest 'hot' desert. Antarctica is classified as a desert because so little moisture falls from the sky; it gets less rain than the Sahara)
  19. What are the three main types, or classes, of rock?
    (Ans: Sedimentary, metamorphic, and igneous)




Related quizzes coming soon...

Thank you for printing these 2017 quiz questions. Please do not forget to come back to www.freepubquiz.co.uk for more great quiz questions and answers.