Quizzes Galore - Geography Quiz

Welcome to our Geography Quiz




30 Questions and Answers about Geography

Questions

  1. Name the world's largest island?
    (Ans: Greenland - the next in order are New Guinea, Borneo, Madagascar, Baffin, Sumatra, Honshu and Great Britain)
  2. How many stripes are there on the American flag?
    (Ans: 13 stripes - representing the 13 British colonies that declared independence from the UK in 1776)
  3. Name the highest waterfall in the world?
    (Ans: Angel Falls in Venezuela)
  4. What does the word sahara mean?
    (Ans: Desert - yes, so Sahara Desert actually translates to Desert Desert)
  5. What aboriginal name was given to large sandstone rock formation in Northern Territory, Australia, previously known as Ayers Rock?
    (Ans: Uluru)
  6. Name the only two landlocked countries in South America?
    (Ans: Paraguay and Bolivia)
  7. Which motorway in the UK is the longest?
    (Ans: M6 - starts at M1 near Rugby and terminates at the A74(M) at Gretna)
  8. How many European capital cities does the Danube flow through?
    (Ans: Vienna (Austria), Bratislava (Slovakia), Budapest (Hungary) and Belgrade (Serbia))




  9. Which country is the largest in Africa
    (Ans: Algeria - the next in order are the Democratic Republic of the Congo and then Sudan)
  10. Which country is the largest landlocked country in the world?
    (Ans: Kazakhstan - Mongolia was formerly the largest before the break-up of the Soviet Union in 1991)
  11. Which river flows through the Grand Canyon?
    (Ans: Colorado River)
  12. Can you name the smallest independent country in the world?
    (Ans: Vatican City)
  13. Name the second highest mountain in the world?
    (Ans: K2 or Godwin Austen)
  14. What number parallel north forms the border between North and South Korea?
    (Ans: 38th parallel)
  15. What animal is the Canary Islands named after?
    (Ans: Dogs - comes from the latin word for dog, 'canaria')
  16. Name the most populated country in africa?
    (Ans: Nigeria - followed by Ethiopia, then Egypt)
  17. Name the largest lake in the world? And name the largest lake in the UK?
    (Ans: Caspian Sea. Loch Neagh is the largest in the UK. (note: Loch Lomond is the largest in Scotland))
  18. Name the capital city of Canada?
    (Ans: Ottawa)
  19. Name the biggest desert in the world?
    (Ans: Antarctica - the Sahara is the largest 'hot' desert. Antarctica is classified as a desert because so little moisture falls from the sky; it gets less rain than the Sahara)
  20. What are the three main types, or classes, of rock?
    (Ans: Sedimentary, metamorphic, and igneous)
  21. Mount Kosciuszko is the highest mountain in which country?
    (Ans: Australia)
  22. Can you name the five Great Lakes of North America?
    (Ans: Superior (the largest), Michigan, Huron, Erie, and Ontario)
  23. Which river runs through Baghdad?
    (Ans: Tigris)
  24. What is the name of the 'trench' in the Pacific Ocean that is the deepest place on Earth?
    (Ans: Mariana Trench)
  25. Which three countries have both Atlantic and Mediterranean coastlines?
    (Ans: Spain, France and Morocco)
  26. What is the largest desert in the world by area?
    (Ans: Antarctica (there are both polar and sandy deserts))
  27. Which country has the highest number of active volcanoes in the world?
    (Ans: Indonesia)
  28. Which city is the UK's smallest with just 1,600 inhabitants?
    (Ans: St Davids, Wales)
  29. There are four time zones for the continental United States, can you name them?
    (Ans: Eastern, Central, Mountain, and Pacific)
  30. Name the only country in South America where Portuguese is the official language?
    (Ans: Brazil)